Președintele Ucrainei anunță un nou pachet de sprijin din partea SUA, în 2024

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat joi seara că a avut o discuție telefonică cu președintele american Joe Biden, în cadrul căreia s-a discutat despre menținerea asistenței pentru Ucraina în 2024. Zelenski a afirmat că acest sprijin va fi un „pachet semnificativ” de ajutor.

Într-un discurs video adresat națiunii, Zelenski și-a exprimat recunoștința sa față de președintele Biden, Congresul Statelor Unite și poporul american pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei în apărarea împotriva terorismului și agresiunii. Acesta a subliniat importanța unității în lupta pentru pace și ordinea internațională bazată pe reguli, atât în țara sa, cât și în comunitatea internațională.

Zelenski a dezvăluit că discuția cu președintele Biden a inclus și măsuri comune în apărarea libertății, precum și sprijinul pentru apărare, menționând că furnizarea de rachete ATACMS din SUA va contribui la eliberarea Ucrainei. De asemenea, au fost abordate subiecte referitoare la ajutorul financiar pentru Ucraina în 2024.

Liderul ucrainean a adăugat că a discutat cu președintele Biden despre situația din Israel și importanța evitării escaladării conflictului în această regiune, exprimând condoleanțe pentru victimele tragicelor evenimente. Zelenski a reiterat angajamentul Ucrainei de a colabora cu SUA și partenerii săi pentru stabilizarea situației și protejarea vieților civile.

În plus, Zelenski a menționat că a discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre sprijinul pe care instituțiile ONU îl pot oferi Ucrainei în timpul iernii, precum și despre siguranța rutelor de export de alimente pe Marea Neagră și necesitatea protejării porturilor ucrainene de potențiale atacuri rusești.

În contextul speculațiilor privind redirecționarea ajutorului militar destinat Ucrainei către Israel, Zelenski a subliniat importanța susținerii internaționale și a unității în sprijinul Ucrainei. El a concluzionat afirmând că „trebuie să continuăm să facem tot ce este posibil și imposibil pentru a ne asigura că majoritatea lumii este alături de Ucraina”.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *