Erdogan și secretarul general ONU vizitează porturile ucrainene

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, va merge, mâine, în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedinţii ucrainean şi turc, Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, potrivit Digi24.

„La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU, în timpul unei conferinţe de presă.

Potrivit reprezentantului ONU, Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi, după aceea, în Turcia, la reuniune fiind examinată implementarea acordului internaţional care a fost convenit pe 22 iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina.

„Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare Zaporojie şi altele”, a precizat oficialul ONU.

O întâlnire bilaterală ar trebui să aibă loc, de asemenea, între preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Vineri, Antonio Guterres se va deplasa la Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional. Antonio Guterres îşi va încheia această deplasare, sâmbătă, la Istanbul unde va vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

Până acum,  21 de vase încărcate în special cu porumb şi grâu au plecat din cele trei porturi ucrainene la Marea Neagră.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *