Președintele Taiwanului avertizează asupra consecințelor unei invazii chineze

Un preț mare va fi plătit pentru încercarea de a invada Taiwanul și va fi condamnat de comunitatea internațională, a declarat marți președintele de la Taipei, Tsai Ing-wen.

„Ceea ce trebuie să facem este să lăsăm inamicul să înțeleagă că Taiwanul are determinarea și pregătirea necesare pentru a apăra țara, precum și capacitatea de a se apăra singur. Un preț mare va fi plătit pentru invadarea Taiwanului sau pentru încercarea de a invada Taiwanul, iar acest lucru va fi condamnat cu fermitate de comunitatea internațională”, le-a spus Tsai ofițerilor taiwanezi.

Taiwanul, incapabil să se opună Chinei?

Experții se tem că Taiwanul ar putea fi lipsit de capacitatea de a se opune Chinei, dacă nu-și va actualiza echipamentul militar, având în vedere că China a investit în armament și echipament avansat și și-a revizuit structura de comandă, după declanșarea războiului din Ucraina.

Bugetul de apărare al Chinei în 2022 este de 230 de miliarde de dolari, al doilea cel mai mare din lume, după SUA. În schimb, bugetul de apărare al Taiwanului este de 12,8 miliarde de dolari, 5% din cel al Chinei.

China a achiziționat un nou submarin

The Naval News, ziarul Marinei Regale britanice, a subliniat, la 11 august, că Flota chineză din Marea de Est, care desfășoară operațiuni în jurul Taiwanului, a achiziționat recent un nou submarin, reprezentând „vârful de lance al submarinelor chinezești nenucleare”.

Nava, denumită Type 039, a fost plasată pentru a se opune direct marinei taiwaneze. „Bazele submarinelor Flotei Mării de Est se află la nord de insula principală a Taiwanului, la aproximativ 500 km”, a relatat Naval News, adăugând că nava a fost pusă în funcțiune în 2021.

Seth Cropsey, fondator și președinte al grupului de reflecție în domeniul apărării Yorktown Institute și fost subsecretar adjunct al Marinei americane, a declarat pentru VOA Mandarin că submarinul Type 039 nu poate fi ignorat.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *