Biden și noul premier britanic vor să protejeze pacea în Irlanda de Nord

Premierul britanic, Liz Truss, şi preşedintele american, Joe Biden, au căzut de acord asupra importanţei protejării păcii în Irlanda de Nord, în cursul primei lor conversaţii telefonice, a anunţat marţi Downing Street, notează AFP, potrivit Agerpres.

În mandatul său de ministru de externe în guvernul condus de Boris Johnson, Liz Truss a prezentat, în luna iunie, o propunere legislativă care viza denunţarea unilaterală a protocolului nord-irlandez, o măsură populară, la vremea respectivă, în rândul parlamentarilor conservatori, care dețin majoritatea în Camera Comunelor.

Protocolul nord-irlandez – parte a acordului Brexit – prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) – fapt care ar ameninţa Acordul din Vinerea Mare, semnat în 1998 – controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie. Susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord, guvernul de la Londra a încercat, în schimb, să renegocieze înţelegerea cu Uniunea Europeană şi a ameninţat cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord.

Discuţia telefonică purtată ieri de președintele american, Joe Biden, cu noul premier britanic a avut loc pe fondul îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la atitudinea lui Liz Truss care, în cursul anului în care a fost ministru de externe, a văzut tensiuni post-Brexit apărând în Irlanda de Nord şi afectând legăturile Regatului Unit cu Bruxellesul, Dublinul şi Washingtonul. Liz Truss i-a spus, în schimb, preşedintelui american, Joe Biden, că aşteaptă cu nerăbdare „să acţioneze în strânsă legătură” cu Washingtonul „pentru a aborda provocările comune”.

Joe Biden, care are rădăcini irlandeze, a criticat politica de Brexit a Marii Britanii sub conducerea lui Boris Johnson. Preşedintele american a avertizat, înainte de alegerea sa în 2020 că, dacă Brexit-ul va afecta Acordul din Vinerea Mare – care a pus capăt la 30 de ani de violenţă în Irlanda de Nord – nu va aproba nici un acord comercial între Statele Unite şi Regatul Unit.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *