Joe Biden avertizează cu privire la riscul unei „apocalipse nucleare”

Amenințarea rusă cu utilizarea de arme nucleare poate să ducă la cel mai ridicat risc de acest tip de la criza rachetelor din Cuba încoace, a declarat preşedintele SUA, Joe Biden.

„Pentru prima oară de la criza rachetelor din Cuba, avem o ameninţare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă lucrurile continuă pe calea pe care au luat-o”, a declarat liderul american la New York.

În timpul crizei rachetelor din Cuba în 1962, SUA – în mandatul preşedintele John F. Kennedy – şi URSS – sub conducerea secretarului general Nikita Hruşciov – au fost la un pas de utilizarea armelor nucleare, din cauza amplasării rachetelor sovietice în Cuba.

Președintele rus Vladimir Putin, care împlineşte astăzi vârsta de 70 de ani, a avertizat, într-un discurs susținut pe 21 septembrie, că va folosi orice mijloace necesare, inclusiv arsenalul nuclear al Rusiei, pentru a proteja teritoriul rus, despre care spune că acum include patru regiuni ucrainene pe care recent le-a anexat.

„Nu cred că poţi utiliza cu uşurinţă o armă nucleară tactică fără să sfârşeşti prin a provoca apocalipsa” – Joe Biden

Experţii afirmă că în astfel de atacuri s-ar folosi, probabil, arme nucleare tactice – mai mici ca încărcătură explozivă decât o armă nucleară strategică. Dar Joe Biden a avertizat că şi o lovitură nucleară tactică ar putea declansa o conflagraţie extinsă. „Nu cred că poţi utiliza cu uşurinţă o armă nucleară tactică fără să sfârşeşti prin a provoca apocalipsa”, a spus liderul american, citat de News.ro.

Ucraina a eliberat peste 500 km de teritoriu, în octombrie

Într-un discurs susţinut joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că NATO ar trebui să lanseze atacuri preventive asupra Rusiei, pentru a o împiedica să folosească arme nucleare, conform Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat, la scurt timp, aceste comentarii, catalogându-le drept un „apel la declanşarea unui nou război mondial cu consecinţe imprevizibile şi monstruoase”, potrivit agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

Rusia a anexat regiunile ucrainene Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud), reprezentând aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, după ce a organizat așa-zisele referendumuri, care au fost denunţate de Kiev şi guvernele occidentale.

Pe fondul celei mai mari tentative de anexare în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, o contraofensivă ucraineană a făcut progrese pe front, determinând forţele ruse să se retragă, ceea ce le-a permis ucrainenilor să recupereze mari părţi din regiunea Herson, în sud.

Conform președintelui Volodimir Zelenski, forţele Kievului ar fi recucerit peste 500 de kilometri pătraţi şi zeci de aşezări în Herson, de la începutul lunii octombrie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *