Președintele SUA, Joe Biden, a semnat documentul de ratificare a aderării Suediei și Finlandei la NATO

În cadrul unei ceremonii organizate la Casa Albă, în prezența vicepreședintelui SUA, Kamala Harris și a ambasadorilor suedez și finlandez în SUA, Karin Olofsdotter și Mikko Hautala, preşedintele Joe Biden a semnat, marţi, ratificarea protocoalelor de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei. Cu acest prilej, președintele americam a afirmat că aderarea celor două țări la alința nord-atlantică va aduce o mai mare securitate și stabilitate nu numai în Europa și în Statele Unite, ci și în întreaga lume.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat, la rândul său, că aderarea Suediei și Finlandei la NATO reprezintă un moment istoric. “Este un moment care subliniază angajamentul SUA faţă de securitatea transatlantică. Suntem mulţumiţi de progresul rapid către aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Există o susţinere puternică a cererilor Finlandei şi Suediei de aderare şi abia aşteptăm să le aducem rapid în cea mai puternică Alianţă defensivă din istorie”, a precizat Antony Blinken.

Senatul american a votat pentru aprobarea unei rezoluţii de ratificare a aderării Suediei şi Finlandei la NATO, pe 3 august – cu 95 de voturi pentru și un singur vot împotrivă – fiind considerat un vot istoric menit să consolideze blocul de apărare al NATO.

Suedia şi Finlanda şi-au anunţat amândouă intenţia de a adera la NATO în luna mai, iar NATO a adresat invitația de aderare la alianţă în cadrul summitului de la Madrid, la sfârşitul lunii iunie, dar decizia trebuie să ajungă la parlamentele şi legislativele celor 30 de state membre pentru ratificarea finală.

Până acum, 23 de țări, inclusiv SUA, au votat ratificarea procesului de aderare a Suediei și Finlandei la NATO.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *