Putin s-a dus la Beijing – Întâlnire cu Xi Jinping

Președintele rus, Vladimir Putin, a sosit marți la Beijing pentru o întâlnire cu președintele chinez, Xi Jinping, într-o vizită menită să sublinieze soliditatea parteneriatului dintre cele două state.

La aterizare, Putin a fost întâmpinat de ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao. Această vizită oficială reprezintă prima ieșire a președintelui rus în afara fostei Uniuni Sovietice în acest an, fiind precedată de o vizită în Kârgâzstan la începutul lunii.

Un aspect notabil al acestei întâlniri este mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Putin, acuzația fiind deportarea ilegală de copii din Ucraina. Cu toate acestea, trebuie menționat că nici Kârgâzstan, nici China nu sunt state membre ale CPI, ceea ce înseamnă că nu sunt obligate să îl aresteze sau să îl extrădeze pe Putin pentru a fi judecat în Haga.

Vladimir Putin va participa la recepția oficială de deschidere a Forumului Belt and Road, un eveniment important pentru inițiativa de cooperare internațională propusă de China pentru dezvoltarea infrastructurii și a rețelelor energetice la nivel global.

De-a lungul conflictului din Ucraina, Rusia și China și-au consolidat legăturile energetice, Rusia exportând aproximativ două milioane de barili de petrol zilnic în China, reprezentând peste o treime din exporturile sale de țiței. Moscova dorește, de asemenea, să construiască o a doua conductă de gaze naturale către China.

Cu toate acestea, în cadrul acestei vizite, nu sunt așteptate noi acorduri în domeniul energiei. Kremlinul a subliniat că această călătorie nu reprezintă o vizită „bilaterală deplină,” ci are loc în marja unui forum internațional de importanță majoră.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *