Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pentru ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO

suedia si finlanda

Preşedintele Klaus Johannis a promulgat, astăzi, legea pentru ratificarea aderării Finlandei şi a Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, potrivit Agerpres.

Procesul de ratificare de către România a fost început săptămâna trecută, pe 13 iulie, când guvernul a aprobat proiectul de lege în acest sens. Luni, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru ratificarea de către Parlament. Aderarea Finlandei și Suediei la NATO a fost votată apoi miercuri, atât de Camera Deputaţilor, cât şi de Senat, ca for legislativ decizional.

Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la alianța nord-atlantică pe 18 mai, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, punând capăt deceniilor de neutralitate și nealiniere militară. Reuniți în summitul de la Madrid, din 28 iunie, liderii NATO au decis să înceapă procesul de aderare la alianţă, care a fost lansat, oficial, pe 5 iulie.

Statele care au aprobat până acum aderarea Finlandei și Suediei la NATO sunt Canada, Germania, Estonia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Lituania și România.

Finlanda și Suedia vor deveni țări cu drepturi depline ale NATO după ce aderarea lor va fi ratificată de toate cele 30 de parlamente naționale. După ce va fi încheiat procesul la nivel de state, Finlanda și Suedia vor putea face și ultimul pas formal prevăzut de proceduri, prin depunerea aderării la NATO la Departamentul de Stat al SUA, care este stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii