Președintele Poloniei, o nouă vizită la Kiev

Președintele polonez Andrzej Duda a oferit sprijin Ucrainei și a cerut încetarea ocupației ruse a Crimeei, în timpul vizitei sale la Kiev de marți.

Varșovia este unul dintre cei mai puternici susținători ai Kievului și găzduiește în prezent aproape șase milioane de refugiați ucraineni care au fugit din țara afectată de război. Polonia, un stat membru al NATO și al Uniunii Europene, a criticat adesea alte țări ale UE pentru că nu au făcut mai mult pentru a ajuta Ucraina.

Polonia, care a petrecut zeci de ani sub dominația sovietică de la Moscova după cel de-al Doilea Război Mondial, este al treilea cel mai mare furnizor de sprijin militar pentru Ucraina, după Statele Unite și Marea Britanie, potrivit guvernului de la Varșovia.

Duda și omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskiy s-au întâlnit pentru a discuta despre sprijinul militar pentru Ucraina și sprijinul politic pe care Polonia îl poate oferi pentru a convinge alte țări să continue să ajute Kievul, a declarat marți șeful biroului lui Duda reporterilor.

Duda s-a întâlnit cu Zelenskii de cinci ori în acest an, inclusiv în cele trei vizite pe care le-a făcut în Ucraina de la începutul invaziei, pe care Rusia o numește „operațiune militară specială”.

Vorbind la un summit al Platformei Crimeea de marți, un forum care urmărește să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei și să pună capăt anexării Crimeei de către Rusia în 2014, Duda a cerut liderilor mondiali să nu închidă ochii asupra agresiunii ruse.

„Crimeea a fost, rămâne și va fi o parte a Ucrainei la fel cum Gdansk este o parte a Poloniei, Nisa este o parte a Franței, Köln este o parte a Germaniei și Rotterdam este o parte a Olandei”, a spus Duda.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *