Macron, turneu economic în Kazahstan și Uzbekistan

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa, miercuri şi joi, în Asia Centrală, informează AFP, potrivit Agerpres.

Şeful statului francez este aşteptat să viziteze două dintre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală – Kazahstan, principala putere economică a regiunii, şi Uzbekistan.

Macron, însoţit de miniştrii industriei şi comerţului exterior şi de aproximativ cincisprezece şefi de companii, inclusiv directorii executivi ai EDF, Suez şi Orano, va lucra pentru a consolida parteneriatul economic cu Kazahstanul – unde Franţa este al cincilea investitor străin, înaintea Chinei – şi pentru a-l dezvolta pe cel cu Uzbekistanul.

Preşedinţia franceză promite „anunţuri de contracte” în sectoarele energiei, apei, transportului urban şi aeronauticii.

Franţa intenţionează, de asemenea, să valorifice interesul său de lungă durată în regiunea în care Francois Mitterrand a fost primul şef de stat european aflat în vizită – Kazahstan în 1993 şi Uzbekistan în 1994 – la scurt timp după destrămarea Uniunii Sovietice.

„Pentru noi, provocarea este să continuăm să fim prezenţi în această zonă pe care o cunoaştem şi cu care lucrăm de mult timp”, alături de Uniunea Europeană şi partenerii noştri americani”, a transmis Palatul Elysee.

Franţa, lider mondial în privinţa energiei nucleare civile, urmează să participe la proiectul primei centrale nucleare din Kazahstan, a cărei construcţie trebuie decisă prin referendum până la sfârşitul anului.

Preşedintele Joe Biden s-a întâlnit cu cei cinci lideri din Asia Centrală în septembrie la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

Și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este aşteptat vineri în Kazahstan.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *