Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi într-o vizită oficială în România, fiind primită de președintele Klaus Iohannis. Fiind prima vizită după decizia Consiliului European de acordare a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, șeful de stat român a subliniat, cu acest prilej, sprijinul susținut pe care România l-a acordat țării de peste Prut, în obținerea acestui statut.
„Este o reușită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reușită pentru care și România a luptat, pentru că și pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă. Vă asigur că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispunem”, a spus președintele Klaus Iohannis, în conferința de presă comună cu președintele Moldovei.
Șeful statului român a accentuat faptul că drumul Republicii Moldova pentru integrarea europeană nu va fi unul ușor și a dat asigurări că România își va oferi sprijinul său, și de această dată. „Republica Moldova trebui să îndeplinească, într-un orizont de timp cât mai apropiat, setul de obiective stabilite prin opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers”.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat mulțumiri României pentru sprijinul pe calea aderării la Uniunea Europeană. ”Vă mulțumim pentru faptul că ne-ați sprijinit în demersul nostru european. Suntem foarte recunoascători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie pentru care vocea României a răsunat puternic la Bruxelles, în susținerea acordării statului de țară candidată la UE”, a transmis președintele Maia Sandu.
Securitatea energetică, o temă care preocupă toate statele europene, în aceste zile, a fost dezbătută și în cadrul întrevederii dintre cei doi președinți. Șeful de stat român a transmis că, în acest context, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău – cea mai mare conductă care transportă gazele naturale din România către Republica Moldova – are un rol de maximă importanță.
”Am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.
”Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică acum. Vrem să cumpărăm gaze din România și vrem ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța de frig și pentru a menține stabilitatea în țară”, a spus, la rândul său, Maia Sandu, adăugând, totodată, că Republica Moldova depune eforturi, ca toate statele din UE, pentru a reduce consumul de energie, inclusiv la gaze naturale, și caută soluții de înlocuire a gazelor cu păcură, lemne sau cărbune.
Președintele Maia Sandu s-a referit, în discursul său, și la războiul din Ucraina, afirmând că Republica Moldova are îngrijorări legate de securitatea statului. Întrebată ce ar face Republica Moldova, în varianta în care războiul s-ar putea extinde dincolo de granițele sale, șeful de stat moldovean a precizat că Republica Moldova ia în calcul toate scenariile, inclusiv pe cele mai pesimiste, iar într-un altfel de caz, țara sa ar fi nevoită să ceară ajutorul.
„Noi rămânem cei mai apropiați de Republica Moldova și nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toții, prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a dat asigurări președintele Klaus Iohannis.
Laura Groșereanu