Ziua Marinei – Klaus Iohannis: ”România, simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează NATO”

Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, lucru confirmat de prezența în România a unei forțe militare care însumează în prezent 5.000 de soldați, mobilizați de mai multe țări aliate – SUA, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Olanda, a declarat președintele Klaus Iohannis, prezent astăzi la manifestările prilejuite de Ziua Marinei, de la Constanța.

”În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euroatlantică, pe măsura importanței sale geostrategice de hotar al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene. Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, în discursul său, potrivit Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că, în câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică.

„Găzduim o paletă largă de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu. Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații și partenerii noștri vom consolida postura NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre, pe termen lung”, a arătat șeful statului, subliind faptul că, sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa.

Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 120-a aniversare, fiind sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”. Găzduită în Portul Militar Constanța, festivitatea a debutat cu prezentarea onorului de către garda de onoare și intonarea Imnul Naţional. În timpul festivităţii, au fost trase 21 de salve de tun. Slujba Te Deum a fost oficiată de către Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi militari. După alocuţiunea președintelui Klaus Iohannis, a urmat vizitarea navei-şcoală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marş internaţional de instrucţie.

Peste 15.000 de participanți sunt așteptați în Portul Tomis, în cursul acestei zile, unde se desfășoară manifestările prilejuite de Ziua Marinei, care vor include, printre altele, expoziții de tehnică militară.

Forţele Navale Române sărbătoresc astăzi Ziua Marinei în mai multe orașe ale țării – București, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

42 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *