Președintele Klaus Iohannis, primit la Budapesta

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, în această dimineață, la Budapesta, de omologul ungar, Katalin Novák. Din delegația română face parte și ministrul de externe, Luminița Odobescu.

Administraţia Prezidenţială a transmis că „vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023”.

Este prima vizită la nivel de şef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani.

Potrivit administrației prezidențiale, această vizită reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul parteneriatului strategic – semnat în 2002 şi despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum şi despre modalităţile concrete de aprofundare a dialogului bilateral.

Cei doi preşedinţi vor analiza și situaţia actuală la nivel regional, european şi global, prin prisma războiului din Ucrainei și implicaţiile de securitate, energetice, alimentare şi privind lanţurile de distribuţie.

În ceea ce priveşte agenda europeană, se vor discuta priorităţile preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deţine în a doua parte a anului 2024. 

Ungaria susține cu tărie aderarea țării noastre la spațiul Schengen, cerând chiar Austriei să renunțe la veto-ul împotriva României.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *