Klaus Iohannis: ”Obiectivele noastre majore la nivel european – aderarea la spaţiul Schengen şi finalizarea MCV”

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, astăzi, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, că este necesar să se continue demersurile de atingere a obiectivelor majore ale României la nivel european, cu accent pe aderarea la spațiul Schengen şi finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, potrivit Agerpres.

Şeful statului a arătat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a determinat turbulenţe în întregul sistem internaţional, moment în care diplomaţiei române îi revine astăzi, mai mult ca oricând, un rol deosebit „în evaluarea permanentă şi rapidă a noii realităţi geostrategice şi în avansarea de căi de acţiune adecvate la nivel internaţional”.

În acest context, politica externă a României are o serie de constante, unul dintre repere fiind reprezentat de acţiunea şi rolul României în cadrul Uniunii Europene, a precizat președintele Klaus Iohannis. „În perioada următoare este necesar să continuaţi activ demersurile de atingere a obiectivelor noastre majore la nivel european – cu accent pe aderarea României la Spaţiul Schengen şi finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare”.

Şeful statului s-a referit şi la importanţa deciziei istorice a Uniunii Europene de acordare a statutului de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei, la reuniunea Consiliului European din iunie, amintind că România sprijină eforturile Republicii Moldova de integrare europeană şi programul de reforme al actualei guvernări de la Chişinău.

„Trebuie să continuăm să susţinem parcursul european al acestor state, pe toate palierele. În egală măsură, sprijinul nostru pentru procesul de extindere cu statele din Balcanii de Vest rămâne prioritar pe agendă”, adaugat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să fie alături de Ucraina, în strânsă coordonare cu partenerii euroatlantici, subliniind unitatea transatlantică din această perioadă.

Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis a îndemnat pe diplomaţi să continue susţinut toate demersurile în vederea aderării la OCDE.

„În egală măsură, vreau să reamintesc faptul că aprofundarea relaţiilor şi a parteneriatelor strategice cu statele europene şi din afara spaţiului european cu care avem astfel de relaţii trebuie să rămână o preocupare constantă şi un element esenţial al politicii noastre externe. Este nevoie, totodată, de investirea de noi energii pentru a ne reconecta sau a ne păstra aproape, după caz, prietenii şi partenerii României din zona Orientului Mijlociu, a Golfului, Africii, Indo-Pacificului şi Americii Latine. În momentul de răscruce actual la nivel global, nu distanţele geografice contează, ci apropierea valorilor şi acţiunea în sprijin reciproc, atunci când este nevoie”, a mai afirmat președintele Klaus Iohannis.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 6-8 septembrie, Reuniunea Anuală a Diplomației Române, iar ediția din acest an marchează și împlinirea a 160 de ani de la înființarea ministerului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *