Reuniți într-un summit cu conotații istorice, dat fiind contextul de război declanșat de Rusia și aflat în desfășurare în Ucraina, liderii statelor NATO au adoptat, ieri, noul concept strategic al alianței nord-atlantice, care îl înlocuiește pe cel din 2010. La solicitarea expresă a României, Marea Neagră a fost menționată în noul concept strategic al NATO ca punct de interes strategic, zona de sud a flancului estic al alianței fiind, astfel, consolidată și mai mult.
„Am reușit să avem, așa cum a propus România, o reconfirmare puternică a importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. Pentru prima dată, Marea Neagră este menționată într-un concept strategic al NATO, asigurând o vizibilitate fără precedent Mării Negre și întregii zone în care ne aflăm. De asemenea, în conceptul strategic este reconfirmat angajamentul NATO pentru securitatea aliaților de pe flancul estic. Mai mult, ca parte a consolidării posturii NATO pe flancul estic, se face referire la o prezență terestră substanțială și persistentă, la întărirea apărării aeriene și anti-rachetă, la pre-poziționarea de echipamente militare, aspecte deosebit de importante. Acum, atât nordul, cât și sudul flancului estic au o prezență similară, care se bazează pe prezența americană și grupurile de luptă, ceea ce asigură coerența posturii pe întregul flanc, așa cum am cerut noi tot timpul”, a explicat președintele Klaus Iohannis, după prima reuniune a summitului.
O altă decizie luată în urma summitului a fost și consolidarea forțelor de apărare pe flancul estic, cele mai mari alocări de efective militare fiind anunțate de SUA, în Polonia și România. În Polonia, va fi prezent Comandamentul Corpului V de armată americană, cu prezență permanentă, iar în România vor fi trimiși 5.000 de soldați americani, constituiți la nivel de brigadă rotativă.
„Anunțul președintelui Biden referitor la prezența suplimentară americană în România, prin dislocarea unui comandament la nivel de brigadă de luptă, în țara noastră, exprimă încă o dată soliditatea parteneriatului nostru strategic cu SUA. Suplimentarea prezenței americane, pe care am susținut-o constant, va avea un rol benefic atât pentru România, cât și pentru securitatea întregii regiuni”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
În urma deciziilor aliate, grupul de luptă NATO din România poate fi crescut, de la nivel de batalion, cum este în prezent, la nivel de brigadă, „dacă situația de securitate o va impune”, a menționat șeful statului. Întrebat de jurnaliști care ar putea fi condițiile ce ar impune formarea unei astfel de brigăzi NATO, președintele Klaus Iohannis a explicat că partea militară va decide asupra acestui aspect.
„Detaliile tehnice urmează, în următoarele zile și săptămâni, să fie discutate între diplomați și între militari ca să știm exact în ce orizont de timp ne încadrăm. Însă, important este că există această intenție declarată de președintele SUA de a suplimenta, în mod semnificativ, prezența americană în România, de a veni până la nivel de brigadă. Restul detaliilor, cu siguranță, vor fi comunicate atunci când se negociază și se iau deciziile concrete, dar anunțul este foarte bun pentru noi”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, luni, că forțele NATO vor fi sporite de la 40.000 la 300.000 de militari, în țările aliate.
Laura Groșereanu