Premieră la Cotroceni: Lideri europeni, reuniți într-un format neobișnuit

Miercuri, la Palatul Cotroceni, va avea loc o întâlnire la care vor participa președintele Klaus Iohannis, președintele Consiliului European – Charles Michel și premierii Ungariei – Viktor Orban, Belgiei – Alexander De Croo, și Croației – Andrej Plenković. Informația a fost confirmată pentru G4Media de surse oficiale.

Este prima dată când se organizează o astfel de întâlnire în acest format, incluzând Ungaria, Belgia și Croația, alături de șeful Consiliului European.

Evenimentul se desfășoară în cadrul formatului Agendei Strategice, lansat de Charles Michel, și se axează pe prioritățile Uniunii Europene pentru următorul ciclu instituțional.

Vizita are loc cu trei luni înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă a Uniunii Europene, într-un moment crucial în care se negociază funcțiile de conducere ale marilor instituții comunitare, precum și funcțiile de comisari, după alegerile europene.

Evenimentul este marcat și de anunțul oficial al lui Iohannis privind candidatura sa la șefia NATO. Faptul că Ungaria, Belgia și Croația sunt membre NATO sugerează că acest subiect ar putea fi discutat în cadrul întrevederii, deoarece pentru această numire este necesară susținerea unanimă a membrilor NATO.

În cadrul acestei întâlniri, președintele Iohannis va oferi un dineu oficial în onoarea celor patru demnitari străini.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *