Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru ratificarea de către Parlament a procesului de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

suedia si finlanda

Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul pentru supunerea spre ratificare de către Parlamentul României a protocolului de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, potrivit administrației prezidențiale. Guvernul a aprobat, miercurea trecută, proiectul de lege privind ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei și urmează acum ca Parlamentul să se întrunească într-o ședință extraordinară pentru a vota aderarea celor două țările la alianța nord-atlantică.

Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la alianța nord-atlantică pe 18 mai, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, punând capăt deceniilor de neutralitate și nealiniere militară. Reuniți în summitul de la Madrid,  din 28 iunie, liderii NATO au decis să înceapă procesul de aderare la alianţă, care a fost lansat, oficial, pe 5 iulie.

Primul stat care a aprobat aderarea Finlandei și Suediei la NATO a fost  Canada – unde Camera Comunelor a votat în unanimitate, pe 6 iulie. Germania, Estonia, Norvegia, Danemarca și Islanda au ratificat, de asemenea, protocoalele de aderare.

Finlanda și Suedia vor deveni țări cu drepturi depline ale NATO după ce aderarea lor va fi ratificată de toate cele 30 de parlamente naționale. Odată încheiat procesul la nivel de state, Finlanda și Suedia vor putea face și ultimul pas formal prevăzut de proceduri, prin depunerea aderării la NATO la Departamentul de Stat al SUA, care este stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii