Președintele Joe Biden, la summitul NATO: SUA vor trimite 5.000 de militari în România

Președintel Joe Biden, la summitul NATO

Președintele american, Joe Biden, a anunţat o suplimentare a prezenţei militare şi a capacităţilor SUA în mai multe țări ale alianței – Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) în Marea Britanie, Germania şi Italia.

SUA vor stabili, în Polonia, un cartier general permanent al Corpului V al armatei americane. SUA, care conduc grupul de luptă NATO din Polonia, au trimis, la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, peste 3.000 de soldați americani în această țară. Grupul de luptă polonez a fost înființat în 2017 și avea în componență peste 1.700 de soldați americani, fiind cel mai numeros. Președintele Joe Biden a vizitat, la începutul războiului din Ucraina, militarii americani care au fost dislocați aici.

În România, SUA vor mobiliza o brigadă suplimentară cu 5.000 de soldați, care vor crește, astfel, prezența forțelor NATO la 7.000 de militari. La scurt timp de la invazia rusă din Ucraina, în luna februarie, SUA au mobilizat în România 1.000 de militari, care au fost dislocați din Germania, numărul acestora apropriindu-se acum de 2.000 de forțe armate.

„În Polonia, vom stabili un cartier general al Corpului V de Armată, pentru a consolida interoperabilitatea SUA – NATO pe tot flancul estic. Vom menține o brigadă suplimentară prin rotație, adică 3.000 de soldați și alți 2.000 de membri ai personalului militar cu cartierul general în România. Vom crește deplasările, prin rotație, în țările Baltice”, a spus președintele Joe Biden, într-o conferință de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Digi24.

O suplimentare de forțe americane se va produce și în țările baltice. De asemenea, SUA vor mobiliza două escadrile suplimentare de avioane F-35 în Regatul Unit şi vor asigura capacităţi suplimentare de apărare aeriană în Germania şi Italia.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii