Preşedintele Israelului cere stoparea reformei judiciare. Proteste violente după demiterea ministrului Apărării

Preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut luni guvernului să oprească imediat proiectul de reformă judiciară care divizează ţara, după o noapte marcată de ciocniri între manifestanţi şi poliţie, relatează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

„Naţiunea întreagă este pradă unei profunde nelinişti. Securitatea noastră, economia noastră şi societatea noastră sunt toate ameninţate„, adaugă preşedintele israelian în apelul adresat „premierului, membrilor guvernului şi celor ai majorităţii” la găsirea unei soluţii de compromis asupra reformei.

„În numele unităţii poporului Israelului, vă cer opriţi imediat procesul legislativ”, îndeamnă preşedintele israelian, al cărui apel subliniază îngrijorarea faţă de divizarea societăţii provocată de respectiva iniţiativă.

Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării

Duminică seara, mii de persoane au coborât în stradă la Tel Aviv după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, Yoav Gallant. Cu o zi în urmă, Gallant lansase un apel televizat către guvern să oprească revizuirea sistemului judiciar, avertizând că divizarea profundă pe care a declanşat-o acest proiect în societatea israeliană afectează armata şi ameninţă securitatea naţională.

La trei luni de la preluarea puterii, demiterea ministrului apărării a aruncat în criză coaliţia naţionalist-religioasă a lui Netanyahu, pe fondul unei urgenţe de securitate din ce în ce mai mare în Cisiordania.

Guvernul vrea controlul Justiției

Revizuirea sistemului judiciar, care ar da executivului controlul asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă şi ar permite guvernului să anuleze hotărârile judecătoreşti pe baza unei majorităţi parlamentare simple, a atras proteste în masă timp de mai multe săptămâni.

În timp ce guvernul susţine că revizuirea este necesară pentru a controla judecătorii activişti şi a stabili un echilibru just între guvernul ales şi puterea judiciară, oponenţii o vad ca pe o subminare a controalelor şi a echilibrelor legale şi ca pe o ameninţare la adresa democraţiei în Israel.

Proiectul, care ar înăspri controlul politic asupra numirilor din justiţie, urmează să fie ratificat în parlament, în această săptămână.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *