Președintele Kaus Iohannis: „Parteneriatul strategic cu SUA, unul dintre fundamentele politicii externe a României”

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la summitul NATO

Iniţiat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui Bill Clinton, Parteneriatul Strategic cu SUA a avut un rol determinant în transformarea democratică a României, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, care a salutat aniversarea, astăzi, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, potrivit Agerpres.

„Soliditatea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii a fost demonstrată constant în decursul ultimelor ani şi, cel mai recent, prin anunţul făcut de preşedintele Joe Biden în contextul Summitului NATO de la Madrid, referitor la suplimentarea prezenţei trupelor americane în România”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, amintind și cooperarea în domeniul energetic, prin amplasarea centralei bazate pe tehnologia americană a reactoarelor modulare mici.

„Am convingerea că Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite este şi va continua să rămână unul dintre fundamentele politicii externe şi de securitate ale României”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Parteneriatul Strategic reprezintă un reper esenţial al politicii externe a României, alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite marchează începutul consacrării orientării occidentale a României şi integrării sale în structurile europene şi euro-atlantice. Dezvoltarea Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale de cooperare, a devenit o prioritate a României”, a declarat, la rândul său, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

La 11 iulie 1997, preşedintele american Bill Clinton a efectuat o vizită la Bucureşti, fiind primit de preşedintele Emil Constantinescu. A fost cea de-a treia vizită a unui preşedinte american în România, după cea a lui Richard Nixon (la 2-3 august 1969) şi cea a lui Gerald Ford (la 2-3 august 1975). Vizita președintelui american survenea la câteva zile de la desfășurarea summitul NATO de la Madrid, unde România nu a primit invitația oficială de aderare la alianță. Președintelui Bill Clinton a ținut un discurs în Piața Universității,  în fața a sute de români, susținând, însă, că România trebuie să continue demersurile pentru a adera la NATO, aderare care a avut loc în anul 2004. Cu ocazia vizitei președintelui Bill Clinton, a fost lansat, însă, parteneriatul strategic România – SUA.

De-a lungul celor 25 de ani de parteneriat, România a primit vizita a doi președinți americani, Bill Clinton (în 1997) și George W. Bush (în 2002 și 2008). Fostul președinte Traian Băsescu a efectuat două vizite în SUA, în 2005 și 2011, iar președintele Klaus Iohannis a întreprins, de asemenea, două vizite la Casa Albă – pe 9 iunie 2017 și pe 19 august 2019, fiind primit de președintele american, în funcție la acea dată, Donald Trump.  

Actualul președinte american a vizitat România, în 2009 și 2014, la scurt timp de la anexarea Crimeei de către Rusia, Joe Biden fiind, la acea vreme, vicepreședinte al SUA. În schimb, pe 28 iunie 2022, la summitul NATO de la Madrid, Joe Biden, președinte al SUA în mandat, a anunțat o suplimentare a forțelor aliate militare americane în România cu 5.000 de militari NATO, care se adaugă celor 2.000 de soldați desfășurați deja în România.

Anunțat oficial la summitul NATO de la Lisabona (2010), scutul de apărare antirachetă de la Deveselu, județul Olt, a fost inaugurat de SUA în România, în anul 2016, după doi ani de construcții și instalare de echipamente militare, fiind considerat un punct strategic pentru apărarea Europei.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii