Preşedintele Consiliului European discută cu Xi Jinping, la Beijing

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se va întâlni mâine, la Beijing, cu preşedintele chinez, Xi Jinping, care se confruntă cu manifestaţii de proporţii istorice împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multă libertate, notează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele Consiliului European (instituţia reprezentând statele membre ale UE) va ajunge, astăzi, în capitala Chinei, înainte de a se întâlni joi cu Xi Jinping, premierul Li Keqiang şi preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP), Wu Bangguo.

Vizita sa, care intervine după ce cancelarul german Olaf Scholz a călătorit la Beijing la începutul lui noiembrie, urmează „dezbaterii strategice despre China” pe care au avut-o şefii de stat şi de guvern din UE în cursul unui summit în octombrie, a precizat un responsabil european.

Charles Michel a fost mandatat de cei douăzeci şi şapte şi a dat curs unei invitaţii personale din partea preşedintelui Xi în timpul ultimului summit G20.

„Momentul acestei vizite este foarte bine ales din cauza crizei economice şi energetice provocate de războiul din Ucraina”, a observat acest responsabil, potrivit căruia Charles Michel îl „va îndemna pe preşedintele Xi să-şi folosească influenţa pentru a pune capăt agresiunii Rusiei” şi îi va „explica sancţiunile decise de UE”. De asemenea, ar trebui să discute şi despre pandemia de COVID-19.

Politica „zero Covid” a Chinei, cu lockdown-urile sale draconice, a fost în ultimele zile ţinta unor vaste manifestaţii în mai multe oraşe din ţară, cea mai răspândită mişcare de contestare de la mobilizările pro-democraţie, reprimate în 1989.

Facebook

Comentarii

89 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *