Președintele Consiliului European vrea noi membri în UE până în 2030

Președintele Consiliului European, Charles Michel, pledează pentru ca UE să se extindă cu noi membri, până în 2030. El susține că UE nu va fi niciodată pregătită pentru extindere, dacă nu îşi stabileşte dinainte un obiectiv în această privinţă.

În opinia sa, ar fi oportun ca Uniunea Europeană să-și fixeze date concrete în această privință. De cealaltă parte, puse în fața unui calendar exact pentru aderarea lor la blocul comunitar, și statele din Balcanii de Vest – în discuție – ar obține, automat, rezultate în această direcție.

”Stabilirea unei date pentru extindere forţează UE să se pregătească şi oferă Balcanilor de Vest un calendar concret pentru a obţine rezultate. Este evident că, dacă nu ne stabilim un obiectiv, nu vom fi niciodată pregătiţi, a declarat Michel, într-o discuţie cu un grup de corespondenţi de la Bruxelles.

El a adăugat că discursul său de la Forumului Strategic de la Beld, Slovenia, în care a menţionat anul 2030 pentru extindere, a fost un rezultat al numeroaselor consultări cu liderii UE şi Balcanii de Vest.

Charles Michel a făcut referire și la faptul că există dezacorduri între statele membre pentru primirea în UE a celor șase state balcanice – care se află în diferite stadii de negociere cu UE.

Pachetul de extindere al Comisiei Europene, aşteptat în octombrie

”Faptul că este necesar să se obţină consensul unanim al statelor membre pentru toate deciziile importante este adesea menţionat ca unul dintre principalele obstacole pentru extinderea suplimentară a UE, întrucât încetineşte şi în unele cazuri blochează procesul de luare a deciziilor”, a spus Charles Michel.

De asemenea, se pune întrebarea dacă regula unanimităţii poate fi schimbată fără modificarea tratatelor în virtutea cărora funcţionează UE.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, UE trebuie să răspundă la trei întrebări înainte de a decide dacă va iniţia schimbarea tratatelor. ”Trebuie să găsim răspunsuri la trei întrebări: Ce vrem să realizăm împreună, care sunt priorităţile noastre? Cum le vom implementa? Cum le vom finanţa? Dacă găsim o abordare comună la aceste chestiuni, atunci vom vedea dacă avem nevoie să schimbăm tratatele”, a spus o sursă diplomatică europeană.

Alte surse de la Bruxelles au subliniat că este necesară o abordare mai nuanţată şi că problema procesului de luare a deciziilor la nivelul UE nu ar trebuie să fie redusă la necesitatea abolirii sau nu a dreptului de veto.

Toate aceste aspecte vor fi examinate la un summit informal pe care preşedinţia spaniolă a Consiliului UE îl va organiza la Granada, pe 6 octombrie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *