Preşedintele Consiliului European vrea consolidarea relaţiilor UE – Asia Centrală

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a pledat, astăzi, pentru consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană şi Asia Centrală, în timpul unei vizite oficiale pe care o desfășoară în Kazahstan, cea mai mare putere economică din această regiune, informează AFP, potrivit Agerpres.

La finalul întrevederii cu preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, la Astana, preşedintele Consiliului European, Charles Michel a declarat că Uniunea Europeană şi Asia Centrală își consolidează astfel și mai mult cooperarea, în timp ce președintele kazah a apreciat că vizita oficialului european este o dovadă suplimentară a acestei cooperări.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat, de asemenea, la dezvoltarea infrastructurilor de transport şi a apreciat că regiunea, bogată în hidrocarburi, poate fi „un partener important” al UE, care caută să-şi reducă dependenţa faţă de livrările de gaze rusești.

Bogat în hidrocarburi şi minerale, Kazahstanul vrea să găsească noi căi pentru a-şi exporta petrolul, care tranzitează în proporţie de trei sferturi Rusia, iar la începutul lui iulie preşedintele kazah Tokaev s-a angajat să consolideze cooperarea energetică cu Uniunea Europeană.

Președintele Consiliului European, Charles Michel va discuta, tot astăzi, și cu preşedinţii fostelor republici sovietice – Kîrgîzstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Turkmenistan.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *