Xi Jinping se declară dispus să coopereze cu SUA, pentru ”stabilitatea globală”

Recent reales, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa este dispusă să coopereze cu SUA, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ca mari puteri, China şi Statele Unite trebuie să îşi dezvolte comunicarea şi cooperarea, contribuind astfel la stabilitatea globală, a afirmat Xi Jinping într-un mesaj transmis, miercuri, la gala Comitetului Naţional pentru relaţiile chino-americane.

Washingtonul şi Beijingul sunt în dezacord în privinţa politicii chineze faţă de Taiwan, în legătură cu relaţiile Chinei cu Rusia, iar mai recent, în problema eforturilor americane de a împiedica producătorii de semiconductori să vândă tehnologii companiilor chineze, reaminteşte Reuters.

În plan extern, China a reacționat recent după o serie de vizite ale unor oficialităţi americane în Taiwan.

Xi Jinping şi-a asigurat săptămâna trecută al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist Chinez – un eveniment fără precedent pentru regimul care controlează a doua economie a lumii.

Cu acest prilej, liderul chinez a condamnat amestecul străin în Taiwan şi a avertizat că țara sa nu va renunţa niciodată la dreptul de a face uz de forţă în insula independentă de facto, dar revendicată de Beijing.

Antony Blinken: Beijingul respinge status quo-ul referitor la Taiwan

În schimb, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat miercuri că Beijingul respinge status quo-ul de lungă durată referitor la Taiwan, reiterând ipoteza conform căreia China intenţionează să accelereze reunificarea insulei, informează AFP.

Antony Blinken a reamintit că status quo-ul – prin care Statele Unite recunosc o singură China, dar furnizează arme insulei pentru apărarea acesteia – a făcut posibil să „asigurăm că nu există nici un conflict între Statele Unite şi China în privinţa Taiwanului”.

Dar, a declarat şeful diplomaţiei americane, ”ceea ce s-a schimbat este decizia luată de guvernul de la Beijing, conform căreia status quo-ul nu mai este acceptabil, că doresc să meargă mai departe, să accelereze procesul de reunificare”.

În opinia secretarului de stat american, presiunea chineză asupra Taiwanului „ar trebui să îngrijoreze nu numai Statele Unite, ci toate ţările din regiune şi din întreaga lume”, a declarat Antony Blinken, care a dat exemplul ponderii tot mai mari a Taiwanului în producţia de semiconductori.

Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *