Președintele Bulgariei dizolvă parlamentul și declară noi alegeri legislative, pe 2 octombrie

Preşedintele bulgar, Rumen Radev, a anunţat, astăzi, dizolvarea Parlamentului și organizarea de noi alegeri legislative pe 2 octombrie, ceea ce este al patrulea scrutin în numai un an şi jumătate pentru Bulgaria, relatează AFP, potrivit news.ro. Până atunci, șeful de stat bulgar a numit un guvern interimar, care va fi condus de consilierul său pentru demografie şi politică socială, Galab Donev.

Criza politică persistă de aproape un an și jumătate în Bulgaria. În urma turului de scrutin din 4 aprilie 2021, partidul de centru-dreapta al fostului premier conservator, Boiko Borisov, GERB, a câștigat alegerile parlamentare (95 de mandate din cele 240 ale Adunării Naționale) și a încercat să obțină majoritatea (până la 120 de mandate) alături de o coaliție de partide. După negocieri intense, coaliția nu a putut fi formată – deoarece principalele trei partide de opoziție ITN, Bulgaria Democratică și ISMV au refuzat să facă parte din coaliție – și a avut ca rezultat organizarea de noi alegeri.

A urmat scutinul din 11 iulie 2021, în care partidul populist al lui Slavi Trifonov a învins, la o diferență de 0,2%, partidul lui Boiko Borisov, fiind pentru prima dată când GERB nu a reușit să mai obțină majoritatea voturilor, de la fondarea sa în 2006. Nici de această dată, nu s-a reușit însă atingerea unui majorități (partidul ITN a obținut doar 60 de mandate din cele 240) și s-a ajuns, din nou, la necesitatea unei coaliții de guvernare. După negocieri nereușite cu partidele Bulgaria Democratică și Partidul Socialist Bulgar, ITN  a anunțat, pe 10 august, că își retrage guvernul propus și, pentru a treia oară, au fost anunțate alegeri legislative anticipate.

La scutinul din noiembrie 2021, organizat odată cu alegerile prezidențiale, alegerile au fost câștigate de partidul reformist al lui Kiril Petkov, care a obținut 25% din voturi (fiind, pentru prima dată, prima forță politică care învingea detașat, în Sofia), față de 22% ale GERB, partidul fostului premier. Pe 10 decembrie, partidul lui Kiril Petkov a anunțat că a reușit să formeze o coaliție de partide –cu BSP (Partidul Socialist Bulgar), partidul populist al lui Slavi Trifonov – ITN și Bulgaria Democratică. Liderii celor patru partide bulgare au declarat, la 10 decembrie, că au convenit, în sfârșit, să formeze o coaliție care să pună capăt unei crize politice de luni de zile, devenind primul guvern cu puteri depline din aprilie. Kiril Petkov a fost desemnat premier de către președinetele Rumen Radev, pe care îl sprijinise în alegerile prezidențiale, și și-a anunțat componența guvernului pe 12 decembrie, iar pe 13 decembrie era votat de Adunarea Națională.

La numai șase luni de la instalare, guvernul lui Kiril Petkov – care a susținut puternic Ucraina (deși nu a trimis arme, dar a acceptat ca transporturile de muniție să tranziteze țara), UE (a susținut sancțiunile și ridicarea dreptului de veto împotriva Macedoniei de Nord), NATO, precum și asigurarea independenței energetice a Bulgariei, de îndată ce Gazprom a sistat livrarea gazelor către țara sa – a fost înlăturat printr-o moțiune de cenzură, la mijlocul lunii iunie. Partidul populist al lui Slavi Trifonov a anunțat că își retrage sprijinul politic (obținuse 26 de mandate în urma alegerilor), acuzându-l pe premierul Kiril Petkov că adoptă o atitudine prea blândă în ceea ce privește dorința Macedoniei de Nord de a începe negocierile de aderare la UE.

De atunci, nici un partid nu a mai reuşit să adune o majoritate suficientă pentru a guverna, motiv pentru care organizarea de noi alegeri este, din nou, necesară. Ca și în cazul Italiei, analiştii prevăd că, în urma alegerilor din octombrie, noul Parlament va fi la la fel de fragmentat, fiind vorba de nu mai puţin de şapte partide care ar urma să revendice cele 240 de locuri ale Adunării Naționale, potrivit a trei sondaje recente.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *