Biden garantează solidaritatea cu Ucraina, în ciuda tensiunilor politice din SUA

Președintele american Joe Biden a făcut o promisiune fermă Ucrainei duminică, subliniind angajamentul Statelor Unite de a nu o abandona în fața conflictului cu Rusia. Această declarație a venit în urma eliminării unui ajutor financiar pentru Kiev ca parte a unui compromis între partidele republicane și democrate, menit să evite oprirea finanțării guvernului federal american. Biden a cerut elaborarea unui act legislativ separat pentru ajutorul financiar destinat Ucrainei, în încercarea de a asigura sprijinul continuu al SUA pentru țara est-europeană.

Într-o intervenție televizată, Președintele Biden a afirmat: „Vreau să asigur aliații SUA, poporul american și poporul ucrainean că pot conta pe sprijinul nostru. Nu ne vom sustrage de la acest angajament.” El a subliniat, de asemenea, necesitatea ca toți cei implicați să-și respecte cuvântul, referindu-se la republicani care au promis să susțină Ucraina într-un vot separat privind ajutorul financiar.

Biden a subliniat importanța continuării sprijinului american pentru Ucraina, afirmând: „Nu putem, în nicio circumstanță, să permitem întreruperea sprijinului american pentru Ucraina.” Președintele a transmis un apel către congresmenii democrați și republicani, cerându-le să depășească jocurile politice și să ajungă la un acord bugetar pe termen lung pentru SUA.

Într-un compromis de ultim moment cele două mari partide politice, democrații și republicanii, au evitat un „shutdown”, adică oprirea finanțării administrației federale a SUA, prin votarea unei măsuri care prelungește finanțarea pentru încă 45 de zile. Cu toate acestea, acest compromis a implicat anularea unui ajutor financiar suplimentar de șase miliarde de dolari pe care Administrația președintelui Joe Biden planificase să-l acorde Ucrainei.

Republicanii din aripa radicală, apropiați fostului președinte Donald Trump, s-au opus în mod special acestui sprijin financiar, susținând că Washingtonul nu are un control efectiv asupra modului în care Kievul folosește aceste fonduri. De asemenea, au cerut reduceri semnificative de cheltuieli publice și măsuri sporite anti-migrație la frontiere. Cu toate acestea, acordul votat în final și care a evitat „shutdown”-ul nu mai conține aceste două condiții, dar republicanii au sugerat că nu vor renunța la ele în viitorul apropiat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *