Preşedintele Azerbaidjanului, reales pentru al cincilea mandat

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, aflat la putere de două decenii şi încurajat de succesul său militar în Karabah, a fost reales ieri pentru un al cincilea mandat, potrivit Agerpres.

Ilham Aliev, în vârstă de 62 de ani, care a preluat puterea la moartea tatălui său în 2003, a obţinut 92% din voturi. Participarea la vot a fost de 67,7%.

Mii de susţinători ai preşedintelui au sărbătorit victoria sa miercuri seara pe străzile capitalei Baku.

La alegeri au participat şapte candidaţi, între care Ilham Aliev. Însă niciunul dintre ceilalţi candidaţi nu oferea o alternativă şi „toţi l-au susţinut pe preşedinte în trecut”, a declarat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Aliev a declarat în ianuarie că aceste alegeri ar trebui să încununeze începutul unei „noi ere” pentru Azerbaidjan.

El a decis să devanseze scrutinul – care era prevăzut inițial pentru 2025 – ca urmare a „restabilirii suveranităţii” asupra întregului teritoriu al ţării, prin preluarea, în septembrie 2023, a controlului total al regiunii Karabah, la acea dată populată majoritar de etnici armeni.

Operaţiunea militară azeră împotriva forţelor etnicilor armeni, care a triumfat în 24 de ore, a provocat, totodată, exodul aproape întregii populaţii armene, deschizând calea pentru revenirea în Karabah a azerilor.

Facebook

Comentarii

3 răspunsuri

  1. Ваш надежный партнер Прием свинца в Алматы Наша компания предлагает высококачественные услуги по приему, сортировке и переработке металлических отходов. Мы гарантируем прозрачные условия сотрудничества, конкурентоспособные цены и оперативное обслуживание.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *