Joe Biden, în Canada, pentru o soluție comună la migrația ilegală

Preşedintele american Joe Biden a sosit joi în Canada pentru o vizită care se anunţă foarte cordială, dar în care nu vor fi ocolite subiecte precum comerţul, imigraţia, cooperarea militară sau situaţia din Haiti, informează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele american a fost primit împreună cu soţia sa Jill Biden joi seara la reşedinţa premierului Justin Trudeau din Ottawa pentru un eveniment privat. Vineri, cei doi lideri vor avea o întâlnire de lucru, după care Joe Biden se va adresa Parlamentului. Preşedintele va susţine apoi o conferinţă de presă comună cu premierul Trudeau.

Este prima vizită la acest nivel după cea a lui Barack Obama, în 2009.

Conform uzanţelor, după preluarea mandatului, preşedintele american efectuează prima sa vizită în străinătate în Canada, ceea ce nu a fost posibil din cauza pandemiei.

Vizita marchează revenirea la relaţii cordiale între cele două ţări după mandatul prezidenţial al republicanului Donald Trump, care a avut o relaţie dificilă cu premierul Justin Trudeau.

”Drumul Roxham”

De data aceasta, tonul discuţiilor va fi diferit, dar nu va exclude unele probleme precum imigraţia. Canada se confruntă cu mii de persoane provenind din Haiti, Venezuela şi Columbia, care trec graniţa pe jos din SUA, ocolind punctele oficiale de intrare. Această imigraţie care eludează legea şi foloseşte un drum de acces improvizat numit „Drumul Roxham”, face obiectul unei dezbateri politice virulente, într-o ţară în care această problemă este relativ nouă şi a provocat unele tensiuni în relaţia cu Washingtonul.

Potrivit New York Times, americanii şi canadienii au ajuns la un acord pentru a închide această rută de acces, situată la sud de Montreal, Ottawa fiind de acord, în schimb, să primească un anumit număr de migranţi, care intră în mod reglementar.

„Statele Unite sunt hotărâte să colaboreze” cu Canada pentru a gestiona fluxurile migratorii, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Biden, Karine Jean-Pierre.”Nu confirm nimic momentan, dar preşedintele şi premierul vor spune mai multe mâine”, a adăugat ea.

Ottawa nu alocă 2% din PIB cheltuielilor militare

SUA înregistrează, de asemenea, sosiri record de migranţi, mult mai numeroşi, la graniţa cu Mexic.

Un alt subiect spinos ar putea fi cel al apărării şi, mai ales, contribuţia Canadei la NATO şi la Comandamentul Bord-American de Apărare Aerospaţială.

SUA şi Canada nu au opinii divergente în privinţa sprijinirii Ucrainei, dar Ottawa este departe de a dedica 2% din PIB cheltuielilor militare, pragul stabilit pentru ţările membre NATO.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *