Moment istoric: Joe Biden, la Kiev

Președintele american Joe Biden a ajuns la Kiev – prima lui vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape un an, relatează Digi24.

La Kiev, Joe Biden s-a întâlnit cu președintele Volodomir Zelenski, în ziua în care Ucraina comemorează moartea a 107 persoane în timpul protestelor antiguvernamentale de acum nouă ani.

„Mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis Joe Biden.

În timpul vizitei, care a durat câteva ore, Biden s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a anunţat un nou ajutor financiar şi echipamente militare pentru Ucraina.

La rândul său, liderul ucrainean a calificat vizita-surpriză a lui Biden drept cea mai importantă din „istoria relaţiilor dintre Ucraina şi SUA”. „Ucrainenii îşi amintesc atenţia pe care preşedintele Biden şi SUA au acordat-o Ucrainei. Vă mulţumesc pentru acest nivel de cooperare SUA-Ucraina”, a transmis președintele Zelenski.

Președintele ucrainean a declarat că a discutat cu omologul american despre furnizarea de arme occidentale mai avansate Ucrainei şi a citat decizia recentă a SUA de a trimite tancuri în această ţară ca fiind un alt moment definitoriu. „Decizia SUA privind tancurile Abrams a prezentat deja o bază pentru stabilirea unei coaliţii a tancurilor şi are o importanţă istorică”, a precizat el.

O vizită istorică la Kiev

Kievul nu este străin de vizitele oficiale, însă aceasta este diferită. Faptul că președintele SUA se întâlnește cu liderul Ucrainei în inima capitalei, în mijlocul unui conflict de amploare, transmite un mesaj foarte clar și puternic că America și Occidentul rămân alături de Ucraina, potrivit Agerpres.

Sirenele de raid aerian au fost activate în toată Ucraina, luni dimineață, inclusiv la Kiev, și au sunat pe tot parcursul vizitei președintelui ucrainean.

Biden a vizitat Ucraina de şase ori în calitate de vicepreşedinte. Ultima sa vizită la Kiev a avut loc în ianuarie 2017, cu câteva zile înainte de a-şi părăsi funcţia. Acea vizită rămăsese vizita oficialului american de rangul cel mai înalt în Ucraina, deoarece nici vicepreşedintele Mike Pence şi nici preşedintele Donald Trump nu au vizitat-o vreodată, informează News.ro.

CNN relatează că Biden a zburat în Ucraina pe timp de noapte și a ajuns la Kiev la ora locală 8.00, fiind întâmpinat la aeroport de ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, apoi a avut o întâlnire oficială cu președintele Volodimir Zelenski.

Președintele american, Joe Biden, a părăsit capitala ucraineană, după o vizită de câteva ore, în jurul orei 14.00, îndreptându-se spre Polonia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *