Maia Sandu vine mâine în România

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, face mâine o vizită în România, urmând să fie primită de către președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Vizita în România are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică.

La 10 octombrie, Ucraina a anunţat că sistează exportul de energie electrică, inclusiv pentru Republica Moldova, din cauza atacurilor ruseşti cu drone şi rachete care au afectat infrastructura energetică a ţării.

La 11 octombrie, autoritățile moldove au anunțat că Republica Moldova va primi integral energie electrică de la o contrală din Transnistria, care funcționează însă cu gaz rusesc. Recent, autorităţile de la Tiraspol au precizat că vor limita exportul de energie electrică pentru Chișinău la 27%.

Republica Moldova se confruntă cu cea mai profundă criză energetică

Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obţinerea independenţei, în 1991. Oficialii moldoveni poartă discuții cu Azerbaidjanul, dar și cu România, pentru a asigura necesarul de energie electrică.

Sistemele energetice ale României și Republicii Moldova sunt interconectate prin trei linii de tensiune. Volumul de energie care poate fi transportat prin aceste linii electrice este de 7%-10% din necesarul de curent al Republicii Moldova, pe timp de iarnă, și de aproape 30%, în afara sezonului de încălzire.

Pentru a putea ajuta Republica Moldova, guvernul României a aprobat, pe 12 octombrie, o ordonanță de urgență conform căreia „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de Guvernul Republicii Moldova”.

Conform unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău, „Energocom” (companie de stat) este compania desemnată în acest sens.

Premierul moldovean, Natalia Gavrilița, s-a aflat săptămâna trecută în Azerbaidjan, unde a negociat o înțelegere vizând furnizarea de gaze.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *