Președinta Parlamentului European susține cu tărie aderarea României la Spațiul Schengen

Ieri, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a susținut cu fermitate că România merită o decizie pozitivă cu privire la extinderea spațiului Schengen în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene. Metsola a exprimat optimismul ei în ceea ce privește șansele României și Bulgariei de a deveni membri ai spațiului european de liberă circulație.

”Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. Parlamentul European şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie”, a declarat Metsola, citată de Agerpres.

România și Bulgaria și-au exprimat dorința de a adera la spațiul Schengen, însă decizia a fost blocată în trecut de Austria și Olanda, care au invocat un control insuficient al fluxurilor de migranți ca motiv pentru opoziția lor. În cazul Bulgariei, atât Olanda, cât și Austria au fost implicate în blocarea aderării, în timp ce Viena a fost principala sursă de opoziție pentru România.

În discursul anual privind starea Uniunii Europene, rostit la începutul acestei luni în Parlamentul European de la Strasbourg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut Austriei să permită intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen „fără nicio întârziere”.

Până la încheierea Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, la sfârșitul acestui an, sunt programate încă trei reuniuni ale Consiliului miniștrilor de interne din UE: pe 28 septembrie, 18 octombrie și 4 decembrie. Aceste reuniuni reprezintă o oportunitate crucială pentru ca România să obțină sprijinul necesar și să facă un pas semnificativ către aderarea la spațiul Schengen, ceea ce ar facilita în mod considerabil circulația cetățenilor români în Europa.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *