Președinta Comisiei Europene propune plafonarea temporară a prețului la gaze

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, astăzi, în plenul Parlamentului European, plafonarea prețului la gazele naturale, o măsură care ar urma să fie una temporară, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor în Uninea Europeană.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus Ursula von der Leyen, care a detaliat eurodeputaților planul de măsuri pe care urmează să-l transmită liderilor statelor membre, în vederea summitului de la Praga, care are loc joi și vineri.

Preşedinta Comisiei Europene a subliniat, însă, că o astfel de plafonare a preţului la gaze trebuie concepută astfel încât să garanteze, în același timp, și securitatea aprovizionării cu gaze a statelor membre.

”Această plafonare va avea un impact imediat asupra prețurilor, dar există și inconveniente în ceea ce privește aprovizionarea. Deci, este un echilibru pe care va trebui să-l obținem și nu este ușor să-l obținem. Situația din luna martie, când am propus prima dată această plafonare, a evoluat foarte mult, iar dacă facem o comparație cu situația de acum, mai multe state membre sunt mai dispuse pentru această plafonare”, a explicat Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a propus până acum o plafonare a preţului doar pentru gazul rusesc, temându-se că o limitare a preţului la toate importurile de gaz ar ameninţa aprovizionarea europenilor, determinându-i pe producători să aleagă alte destinaţii. Însă o majoritate a statelor membre – 15, printre care Franţa, Belgia, Italia şi Polonia – cer o plafonare generală a gazelor naturale.

În discursul său, Ursula Von der Leyen a subliniat că executivul european este pregătit să discute o plafonare a preţului la gazul folosit pentru a produce electricitate, care ar fi o primă etapă spre o reformă structurală a pieţei de electricitate europene.

Germania, care era ţara cel mai puternic dependentă de gazul rusesc, a respins până acum ideea unei plafonări a preţurilor la importurile de gaz. „Fără o soluţie europeană, riscăm fragmentarea”, a atras atenția, astăzi, președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a pledat și pentru sistemul comun de achiziţie a energiei și a spus că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, după incidentele de pe traseul gazoductelor Nord Stream, de săptămâna trecută.

”Vom spori capacitatea de reacție prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, în cazul în care au loc perturbări – la nivel de generatoare, de combustibil, de capacități de adăpost. Vom consolida, de asemenea, cooperarea cu NATO și parteneri-cheie pe acest subiect”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Potrivit președintei Comisiei Europene, cota rusească a importurilor de gaze naturale, la începerea războiului, era de 41% și a ajuns acum la 7,5%. „Am compensat această scădere a gazelor rusești cu o creștere a furnizărilor resurselor alternative de la SUA și Norvegia”, a menționat oficialul european, care a precizat că stocurile de gaze natuale ale Uniunii Europene sunt asigurate până acum la capacitate de 90%.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *