Președinta Comisiei Europene: „Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”

Update: Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că un embargo privind petrolul și gazele naturale din Rusia ”e o soluție aflată pe masa discuțiilor”.

Comisia Europeană va prezenta marţi un set de măsuri pentru a elimina dependenţa energetică a UE de Rusia, a anunţat Ursula von der Leyen. „Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”, a declarat președinta Comisiei Europene.

Potrivit datelor publicate azi de Eurostat, energia a fost cel mai importat produs de către UE din Rusia în anul trecut, reprezentând 62% din importurile UE din Rusia (echivalentul a 99 de miliarde euro). UE importă 90% din gazul natural pe care îl consumă, iar Rusia deține o pondere de 41% din aceste importuri. De asemenea, 27% din importurile de petrol și 47% din cele de cărbune ale UE provin din Rusia.

Propunerile Comisiei Europene intervin într-un context în care se discută atât despre posibila stopare de către Rusia a livrărilor energetice către UE, în replică la sancțiunile impuse de Occident, cât și despre un eventual embargo vestic asupra importurilor de energie din Rusia, pentru a sufoca economia rusă, dependentă de comerțul cu resurse naturale. 

Faptul că UE și SUA analizează serios această ultimă variantă este demonstrat de ieșirile publice ale oficialilor germani din ultimele 24 de ore. Ieri, miniştrii germani de Finanţe, Christian Lindner, şi de Externe, Annalena Baerbock, s-au pronunţat împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia, în cadrul noilor sancţiuni europene pentru invazia Ucrainei. „Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat”, dar „dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile”, a declarat Annalena Baerbock.

Iar astăzi, cancelarul Olaf Scholz a subliniat că importurile de combustibili fosili  din Rusia sunt „esenţiale” pentru „viaţa cotidiană a cetăţenilor” din UE şi că „aprovizionarea Europei cu energie pentru producţia de căldură, mobilitate, electricitate şi industrie nu poate fi asigurată altfel pentru moment”.

Președinta Comisiei Europene a anunțat vineri, într-o conferință de presă comună cu șeful diplomației SUA, Anthony Blinken, că UE e gata să adopte noi sancțiuni împotriva regimului Putin. ”Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul”, a declarat secretarul de stat american.

H. Blidaru

Facebook

Comentarii

80 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *