Banca Centrală Europeană promite acțiuni anti-inflație

Luni după-amiază, în timpul celei de-a treia ședințe din acest an cu președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, deputații europeni din Comisia pentru afaceri economice și monetare au discutat despre evitarea fragmentării între statele membre și reducerea inflației, în mod uniform, în zona euro.

Pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente, precum și a creșterii ratelor dobânzilor, deputații europeni au căutat soluții pentru inflația pe termen mediu și perspectivele de creștere, creșterile anticipate ale ratelor, precum și posibile acțiuni împotriva creșterii ratelor creditelor ipotecare.

Lagarde a remarcat contextul extrem de îngrijorător și incertitudinea din proiecțiile BCE, care au preconizat o inflație pe termen mediu și o posibilă recesiune.

În acest context, aceasta a subliniat că lupta împotriva inflației este o necesitate pentru restabilirea încrederii țărilor europene în mecanismele UE.

În răspunsul ei la întrebările despre majorările ratelor dobânzilor, directoarea BCE a explicat că acestea vor continua să crească până în momentul în care se va realiza o politică monetară neutră, care să nu stimuleze, nici să înăsprească economia, dar mai ales să nu impulsioneze inflația.

Oferind un răspuns preocupărilor deputaților europeni cu privire la acțiunile guvernelor care reflectă politica BCE, președinta a subliniat necesitatea unor măsuri din partea statelor membre pentru a ajuta cetățenii vulnerabili.

De asemenea, aceasta a reiterat importanța Transmission Protection Instrument, (TPI), un instrument al Băncii Centrale Europene care urmărește să asigure aplicarea efectivă a politicii monetare pentru toți membrii zonei euro, cu scopul de a asigura stabilitatea prețurilor.

Președinta a spus că TPI este menit să asigure implementarea corectă a politicii monetare a BCE, prin acțiuni direcționate în țările care îndeplinesc criteriile de eligibilitate (respectarea cadrului fiscal al UE, absența dezechilibrelor macroeconomice severe, o datorie publică sustenabilă și macroeconomie solidă și durabilă).

Aceasta și-a încheiat discursul cu o recomandare pentru agențiile naționale, care ar trebui să ia măsuri de protecție împotriva creșterii ratelor dobânzilor ipotecare și a băncilor care își transferă costurile asupra debitorilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *