Propaganda rusă, în faliment: Agenția Sputnik – în lichidare judiciară în Franța

Agenția de presă Sputnik News a intrat într-o procedură de lichidare forțată în Franța, ca urmare a interzicerii presei de stat ruse de către Uniunea Europeană, după declanșarea ofensivei împotriva Ucrainei.

Acuzate că sunt instrumente de „dezinformare” a Moscovei, mass-media de stat ruse RT și Sputnik au fost interzise în Uniunea Europeană după declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Lichidarea judiciară a fost pronunțată pe 4 mai și poate dura până în 2024, a declarat pentru AFP președintele acesteia, Vladimir Morozov, confirmând informații de la ”Le Monde”. Cei 27 de angajați ai companiei din Franța, al căror salariu fusese acoperit de sistemul de garantare a salariului, au fost concediați la scurt timp după această hotărâre.

Modelul economic al Sputnik News, o mass-media online lansată în 2014, s-a bazat în întregime pe un singur client rus afiliat Kremlinului, organizația Rossia Segodnia, care a comandat subiecte și rapoarte de la aceasta, a explicat pentru AFP lichidatorul companiei.

Rossia Segodnia și-a reziliat contractul în aprilie, iar Sputnik a fost apoi, pentru scurt timp, în proceduri judiciare, care au fost apoi transformate într-un proces de lichidare.

Compania lasă în urmă datorii în jur de 500.000 de euro, inclusiv obligații sociale și fiscale.

Cu toate acestea canalul de știri RT France continuă să difuzeze informații în franceză pe site-ul său, care rămâne accesibil printr-o rețea privată virtuală (VPN).

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii