Presa britanică: „Rusia este pe cale să-și joace cele mai periculoase cărți, iar Occidentul nu este pregătit”

O analiză a ziarului britanic „The Independent”, pornind de la avertismentul recent al băncii americane JP Morgan, atrage atenția asupra riscului ca Vladimir Putin să recurgă la arma energetică. Stoparea livrărilor de petrol și gaze din Rusia ar putea avea „un efect devastator”, pentru că ar produce „unde de șoc în economiile noastre dependente de combustibilii fosili”, conform The Independent.

În urmă cu câteva săptămâni, banca americană JP Morgan a prezentat un avertisment apocaliptic, puțin mediatizat în afara presei financiare. Dacă Rusia ar opri complet exporturile de petrol, șocul pentru economia mondială ar fi atât de mare încât ar crește imediat de patru ori prețul petrolului, de la 100 la 400 de dolari pe baril. 

„Întrucât lumea este încă foarte dependentă de petrol, șocul asupra economiei mondiale ar fi mult mai grav decât cel din ​​anii 1970 și ne-ar arunca într-o recesiune profundă”, scrie publicația britanică. 

Aceasta amintește că, în această săptămână, Rusia a oprit majoritatea livrărilor de gaze naturale către Europa, prin conducta Nordstream 1, ca parte a întreținerii de rutină planificate. Se presupune că va fi doar pentru o perioadă scurtă, dar guvernul german este foarte îngrijorat că Rusia ar putea închide complet robinetul. Putin a început deja să reducă livrările de gaze către Europa în ultimele luni, provocând creșterea continuă a prețurilor. 

Unda de șoc

Rusia a câștigat miliarde de dolari în plăți suplimentare pentru petrol și gaze – datorită prețurilor mai mari – de când a invadat Ucraina. Prețurile petrolului și gazelor sunt stabilite la nivel internațional, iar pe această piață Rusia este un jucător dominant.

În timp ce Statele Unite au suficiente provizii pentru sine, Europa este încă profund dependentă de Rusia. Industria germană și italiană, în special, ar fi paralizate de costurile mai mari ale energiei și mii de companii ar fi pur și simplu falimentate. Milioane de oameni ar deveni șomeri, iar facturile la energie ar crește vertiginos la niveluri nesustenabile. Milioane de cetățeni nu și-ar putea permite să gătească sau să mai folosească mașina.

„Unii cred că ar fi nebun să-și taie propria sursă de venit, dar guvernul rus a creat o rezervă suficientă de numerar. Mai mult, timpul se scurge pentru Putin: până anul viitor, Germania intenționează să renunțe la dependența de Rusia. Întrerupând brusc aprovizionarea, Putin ar produce un șoc colosal economiilor noastre dependente de petrol și gaze. Bursele s-ar prăbuși și mii de companii ar da faliment din cauza imposibilității de a-și permite aprovizionarea cu energie. Milioane de oameni și-ar pierde locurile de muncă, iar Occidentul și-ar pierde instantaneu voința politică de a trimite bani în Ucraina. Putin ar câștiga”, scrie „Independent”. 

Soluția verde? 

Publicația afirmă că guvernele occidentale ar putea emite decrete de urgență pentru a dezvolta surse solare și eoliene la scară industrială. Fermele cu energie curată pot fi construite rapid și ieftin – cel mai mult timp este petrecut pentru obținerea permisiunilor și autorizațiilor. De asemenea, s-ar putea acorda mai multe subvenții pentru cumpărarea de vehicule electrice, reducând dependența noastră de petrolul străin pentru transport.

„Miopia” guvernelor

„În schimb, guvernele occidentale au fost uimitor de mioape pe tot parcursul acestui conflict. Am petrecut luni de zile concentrându-ne mai mult pe obținerea de noi surse de aprovizionare cu petrol și gaze. Orice investiție în noi zăcăminte de petrol sau gaze – pe care noi nu le controlăm – nu ar da roade suficient de repede. Poate dura până la un deceniu pentru a dezvolta un nou zăcământ de petrol sau gaze. Ne-am dublat consumul de combustibili fosili pentru că sistemul nostru politic este încă plin de lobbyiști din petrol și gaze”, critică articolul, amintind că numai Partidul Conservator a primit donații echivalente cu 1,5 milioane de euro, după alegerile generale din 2019, de la companii petroliere, petro-state și aeroporturi.

„Merită să le reamintim oamenilor că nu contează cât de mult petrol și gaze forează Marea Britanie din Marea Nordului – acea rezervă este în mare parte deținută de companii internaționale, iar prețurile sunt controlate de cei mai mari furnizori de petrol și gaze din lume: SUA, Arabia Saudită și Rusia. Avem puțin control în această privință.

Timpul se scurge; nu doar pentru Putin, ci și pentru Europa. Trebuie să recunoaștem și să ne pregătim nu doar pentru pericolul din partea lui Putin, ci și din partea celor mai puternice arme ale sale: rezervele de petrol și gaze. Trebuie să declarăm starea de urgență și să ne eliberăm de această dependență, altfel milioane de oameni vor plăti prețul cu mijloacele lor de a-și asigura existența”, conchide Sunny Hundal, în analiza sa din „The Independent”.

Europolis 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *