Premiul Nobel pentru Fizică, împărțit de trei specialiști în mecanică cuantică

Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2022 a fost câștigat de trei cercetători, pentru activitatea lor în domeniul mecanicii cuantice. Alain Aspect, John F Clauser și Anton Zeilinger vor împărțit premiul de 10 milioane de coroane suedeze.

Premiul Nobel pentru Fizică este câștigat de 3 cercetători

Alain Aspect, în vârstă de 75 de ani, John F Clauser, în vârstă de 79 de ani, și Anton Zeilinger, în vârstă de 77 de ani, au câștigat premiul de 10 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro), a anunțat marți Academia Regală Suedeză de Științe din Stockholm. Toți trei vor primi o parte egală din premiu.

Potrivit descrierii oficiale ale premiului, acesta a fost acordat „pentru experimentele cu fotoni „interconectați” (entangled), pentru stabilirea încălcării inegalităților Bell și pentru pionieratul științei informației cuantice”.

Munca celor trei s-a concentrat pe un fenomen cunoscut sub numele de inseparabilitate cuantică (quantum entanglement), care a fost numită „acțiune fantomatică la distanță” de către Albert Einstein. Se preconizează că cercetarea va juca un rol important în calculul cuantic, în transferul securizat de informații și în tehnologiile de detecție.

„A devenit din ce în ce mai clar că apare un nou tip de tehnologie cuantică. Putem vedea că munca laureaților cu stările de inseparabilitate este de mare importanță, chiar și dincolo de întrebările fundamentale privind interpretarea mecanicii cuantice”, a declarat Anders Irbäck, președintele Comitetului Nobel pentru Fizică.

Facebook

Comentarii

82 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *