Premierul Ungariei, Viktor Orban, vrea un acord privind gazele naturale cu Rusia în această vară

Ungaria se așteaptă să semneze un acord cu Rusia privind livrări suplimentare de gaze de 700 de milioane de metri cubi până la sfârșitul verii, a declarat vineri premierul Viktor Orban, la radioul de stat.

Cele două țări au purtat discuții pentru livrări suplimentare pe lângă un pact de furnizare pe termen lung existent. „Ungaria va avea suficient gaz”, a declarat Orban. Potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze ale Ungariei sunt pline în prezent în proporție de aproximativ 50%, acoperind 29% din consumul anual.

Viktor Orban speră la un acord cu Rusia vara aceasta

„Negociem cu rușii pentru a cumpăra încă 700 de milioane de metri cubi de gaz, acest acord poate fi semnat în timpul verii și atunci vom fi în siguranță”, a adăugat el.

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a menținut ceea ce numește relații pragmatice cu Moscova de la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a creat tensiuni cu unii aliați din UE dornici să adopte o poziție mai dură. Ungaria, care este dependentă în proporție de aproximativ 85% de gazul rusesc, se opune ferm ideii de sancțiuni UE asupra importurilor de gaz rusesc. În cadrul unui acord pe 15 ani cu compania rusă Gazprom (GAZP.MM), semnat anul trecut, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia și încă 1 mld. mc prin intermediul unei conducte din Austria.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *