Viktor Orban a declanșat un val de indignare prin discursul „nazist”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost acuzat de retorică „nazistă” de către propriul său anturaj, după ce s-a pronunțat în weekend împotriva creării de „popoare de rasă mixtă”. Unul dintre consilierii de lungă durată ai premierului, sociologul Zsuzsa Hegedüs, a prezentat marți o scrisoare de demisie în care a descris cuvintele lui Orban ca fiind „demne de Goebbels”, o referire la politicianul nazist care a fost propagandistul lui Adolf Hitler.

În scrisoarea consultată de revista maghiară HVG, Hegedüs, ai cărui părinți au fost supraviețuitori maghiari ai Holocaustului, a numit discursul un „text pur nazist”.

Premierul Ungariei Viktor Orban a fost acuzat că a susținut un discurs „pur nazist”

„Faptul că sunteți capabil să țineți un discurs deschis rasist nu mi-ar trece prin cap nici măcar într-un coșmar”, a scris ea.

Reprezentanții comunității evreiești și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. Marți, Comitetul Internațional Auschwitz a calificat discursul drept „stupid și periculos” și a cerut Uniunii Europene să „arate clar lumii că un domn Orban nu are niciun viitor în Europa”. Discursul le-a reamintit supraviețuitorilor Holocaustului „vremurile întunecate ale propriei lor excluderi și persecuții”, a declarat vicepreședintele organizației, Christoph Heubner, într-o declarație trimisă agenției de presă AFP.

Heubner i-a cerut în mod special cancelarului austriac Karl Nehammer să ia atitudine atunci când îl va găzdui pe Orban într-o vizită oficială la Viena, joi. Federația Comunităților Evreiești Maghiare a declarat că președintele său, Andras Heisler, a cerut o întâlnire cu Orban.

„Pe baza experiențelor noastre istorice și a poveștilor noastre de familie care trăiesc cu noi, este important să ne ridicăm vocea împotriva expresiilor din viața publică maghiară care sunt predispuse la neînțelegeri”, a declarat grupul.

Mai mult de jumătate de milion de evrei maghiari au fost exterminați sistematic în timpul Holocaustului nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, în Ungaria mai există între 75.000 și 100.000 de evrei, majoritatea în capitala Budapesta.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

55 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *