Premierul Ucrainei, la București: România va dubla volumul tranzitului de cereale ucrainene

Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, a ajuns, în această dimineață, la Bucureşti, fiind primit de premierul Marcel Ciolacu.

În declarațiile comune, care au urmat convorbirilor de la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a transmis prim-ministrului Denis Smîhal că România va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, cât şi pe mai departe, în procesul de reconstruire a ţării.

„Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării”, a dat asigurări Marcel Ciolacu.

Premierul român a evidențiat, și cu acest prilej, solidaritatea de care a dat dovadă țara noastră cu poporul ucrainean greu încercat.

”Mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de o solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său. Pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României”, a completat Marcel Ciolacu.

S-a cerut sprijinul României pentru aderarea la NATO

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Smîhal, a mulțumit României pentru „susținerea totală” în război, precum și pentru condamnarea acestui conflict atât de sângeros.

„Pentru mine a fost important să vizitez România, care din primele zile ne-a întâns o mână de ajutor. Sperăm că România va susține începerea negocierilor de preaderare la NATO și sunt convins că împreună vom reface pacea și securitatea, vom reface Ucraina”, a afirmat, la rândul său, premierul ucrainean.

Dublarea tranzitului de cereale prin țara noastră

Cei doi premieri au discutat și despre tranzitul milioanelor de tone de cerealelor ucrainene, prin porturile românești de la Dunăre, dar, în principal, prin portul Constanța.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în cadrul vizitei, s-a agreat dublarea tranzitului de cereale prin țara noastră, de la două la patru milioane de tone lunar.

”Prin România, sperăm să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. (…) Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a tranzitului de cereale ucrainean prin România, de la două milioane de tone pe lună acum, la patru milioane de tone”, a informat Ciolacu, la Palatul Victoria.

Potrivit premierului României, eforturile viitoare ale României se vor concentra spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente, în primul rând a canalului Sulina şi a portului Constanţa.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, marvelous blog format! How long have you ever been running a blog for?
    you make blogging glance easy. The whole glance of your web site is
    magnificent, let alone the content! You can see
    similar here dobry sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *