Premierul Spaniei pledează pentru recunoașterea statului palestinian

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat joi că este „în interesul Europei” să recunoască statul palestinian, o etapă, potrivit lui, necesară pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian şi pentru a „stabiliza” regiunea, informează AFP, conform Agerpres.

„Este evident că trebuie să găsim o soluţie politică pentru a pune capăt acestei crize şi această soluţie trece, în opinia mea, prin recunoaşterea statului palestinian”, a afirmat şeful guvernului socialist, într-un interviu pentru televiziunea publică RTVE.

Această recunoaştere este „în interesul Europei”, dintr-un „motiv moral, pentru că ceea ce noi vedem în Gaza nu este acceptabil”, dar şi „geopolitic”, pentru că ea va contribui la „stabilizarea” regiunii, a continuat Sanchez.

Pedro Sanchez, reales la sfârşitul lui noiembrie pentru un nou mandat de patru ani în cadrul unei coaliţii cu extrema stângă, s-a angajat în timpul discursului său de învestitură să „lucreze în Europa şi în Spania pentru recunoaşterea statului palestinian”.

În cazul în care nu se va ajunge la un acord în cadrul UE, prim-ministrul spaniol, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European, nu exclude eventualitatea unei recunoaşteri unilaterale de către Madrid.

Mai multe ţări europene au făcut deja acest pas, însă majoritatea au făcut aceasta înainte de aderarea lor la UE şi niciunul dintre principalele state membre nu figurează pe această listă, ceea ce ar putea face din Spania un pionier în acest sens.

În 2017, Parlamentul spaniol, sub un guvern conservator, a adoptat o rezoluţie ce îndeamnă la această recunoaştere, susţinută de toate formaţiunile politice din Spania. Acest vot, cu caracter neconstrângător, nu a avut însă vreun efect concret.

„Situaţia s-a schimbat”, a apreciat Pedro Sanchez, care a invocat neînţelegerea unor ţări arabe în faţa UE. „În ultimi ani, am văzut cum Israelul ocupa în mod sistematic teritoriul palestinian”, prin urmare „eu cred că noi trebuie să abordăm această problemă”, a spus el.

Luările de poziţie ale responsabilului socialist, una dintre vocile cele mai critice din cadrul UE faţă de statul israelian, au suscitat tensiuni în ultimele zile cu Israelul, care a acuzat Madridul că „susţine terorismul” şi l-a convocat vineri pe ambasadorul spaniol, după declaraţii ale lui Sanchez la Rafah.

„Ţările arabe trebuie să spună adevărul”, a mai spus joi Sanchez, amintind că a condamnat fără echivoc atacul Hamas de pe 7 octombrie. „Însă noi trebuie să spunem Israelului cu aceeaşi convingere” că el trebuie să acţioneze respectând „dreptul internaţional”, a insistat el

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *