Donald Tusk, avertisment dramatic : „Este o eră pre-război”

Într-o declarație de transmisă vineri de către agenția DPA, premierul Poloniei, Donald Tusk, a subliniat consecințele grave ale invaziei ruse în Ucraina, începută acum peste doi ani. Potrivit lui Tusk, această invazie anunță o nouă eră în Europa, caracterizată de ostilitate și tensiuni crescânde.

„Trecem printr-o transformare majoră în Europa. Este o eră pre-război, iar acest lucru devine tot mai evident în fiecare zi”, a declarat Tusk pentru cotidianul german Die Welt și alte publicații partenere europene.

Îngrijorarea lui Tusk este amplificată de faptul că scenariile posibile în acest context sunt extrem de variate: „Nu am mai văzut o situație similară de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace”, a adăugat el, referindu-se la capitularea Germaniei hitleriste în 1945.

Premierul polonez a subliniat și schimbările semnificative în mentalitatea europeană, evidențiind faptul că necesitatea unei apărări comune nu mai este pusă sub semnul întrebării. „Exemplul Germaniei este edificator. Partidele politice importante concurează acum pentru a demonstra cine susține mai ferm Ucraina”, a explicat el, referindu-se la CDU și SPD.

În ceea ce privește folosirea chestiunii migrației de către Rusia în scopuri politice, Tusk a pledat pentru o securizare mai riguroasă a frontierelor externe ale Uniunii Europene. „UE trebuie să fie pregătită să lupte pentru securitatea teritoriului nostru”, a subliniat el.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *