Discuții-cheie SUA-Olanda

Premierul olandez Mark Rutte se va întâlni marțea viitoare cu președintele american Joe Biden la Washington D.C., au anunțat joi seara cele două guverne. Pe lângă sprijinul acordat de ambele țări Ucrainei, „se va discuta și despre continuarea cooperării în domeniul apărării și securității, precum și despre consolidarea în continuare a relațiilor comerciale bilaterale dintre Olanda și Statele Unite”, se arată în comunicatul olandez.

„În calitate de aliați puternici ai NATO și parteneri globali, cei doi lideri vor reafirma eforturile noastre comune pentru a consolida securitatea transatlantică și prosperitatea economică”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Biden și Rutte „vor discuta, de asemenea, despre cooperarea lor în domeniul tehnologiilor critice și despre viziunea comună pentru un Indo-Pacific liber și deschis”, potrivit comunicatului american.

În ultimele luni, Olanda și SUA s-au angajat în discuții privind exportul de tehnologie avansată de cipuri către China. Statele Unite au introdus restricții la export în octombrie, în încercarea de a limita capacitățile avansate ale Chinei în materie de cipuri, în special în domeniul dezvoltării de arme.

Cu toate acestea, SUA au nevoie de sprijinul Olandei, deoarece este sediul gigantului tehnologic european ASML, care produce utilaje pentru proiectarea și producția de semiconductori și, prin urmare, este un actor-cheie în lanțul global de producție de cipuri.

La discuții vor participa ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, și secretarul de stat american Anthony Blinken.

Facebook

Comentarii

56 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *