Premierul olandez, Mark Rutte – Șanse mari de a ajunge la șefia NATO

Premierul olandez în exerciţiu, liberalul Mark Rutte, este cotat cu șanse mari pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, scrie France Presse, potrivit Agerpres.

Stoltenberg mai are încă aproape un an din mandatul ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina, dar cursa pentru postul său este deja lansată la Bruxelles.

După 13 ani în fruntea guvenului în ţara sa, Mark Rutte, în vârstă de 56 de ani, beneficiază de mult sprijin în interiorul NATO, inclusiv din partea SUA.

Problema găsirii unui înlocuitor pentru Stoltenberg pare stringentă, întrucât mai multe ţări, printre care Franţa, SUA şi Canada doresc o decizie rapidă, după alegerile europarlamentare din iunie.

Unul dintre criteriile sugerate în interiorul Alianţei pentru selecţia viitorului secretar general este dacă ţara de origine a acestuia atinge ţinta de cel puţin 2% din PIB pentru bugetul apărării.

Stoltenberg însuşi a salutat luni, într-un interviu acordat France Presse, candidatura lui Mark Rutte, dar a declarat că decizia cu privire la cine va fi succesorul său nu îi aparţine, fiind decisă de statele aliate ale NATO.

Facebook

Comentarii

56 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *