Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, astăzi, că România va avea suficient gaz în depozitele naţionale, potrivit News.ro. ”România va avea suficient gaz în depozitele naţionale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă. În acest moment, depozitele de gaz metan ale ţării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că ţara noastră a acţionat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre. Ţinta pentru 1 august este de 46%, iar România a depăşit-o încă din prima jumătate a lunii iulie”, a anunţat premierul României.
Potrivit prim-ministrului Nicolae Ciucă, România este înaintea calendarului european de acumulare a rezervelor de gaze naturale, după ce o mare parte din gazul metan care a fost extras în România a fost deja stocat. ”Astăzi a fost atins procentul-record de 70% de gaz din producţia internă, trimis în depozitele naţionale”, a mențional şeful executivului.
Pe 28 iunie, România asigurase, potrivit ministrului Nicolae Ciucă, stocuri de gaze naturale de 41%, programându-se ca, până la 1 august, să fie în depozite 46% din consumul total al României.
România, care este al doilea mare producător de petrol și gaze din UE, importă 25% din gazele naturale pe care le consumă, care provin în totalitate din Rusia, și 70% din petrol, din care 40% provine din Federația Rusă.
Pentru a preîntâmpina o eventuală criză energetică, Comisia Europeană a stabilit ca, până la 1 noiembrie, depozitele de gaz ale tuturor statelor membre să fie pline cel puţin 80%. Regulamentul european prevede, de asemenea, ca, în cazul în care statele nu dispun de depozite pentru stocarea cantităților necesare, să poată înmagazina gazele naturale în alte țări UE.
Mai multe țări din Uniunea Europene se confruntă, însă, cu probleme în ceea ce privește asigurarea stocurilor de gaze naturale. Odată cu închiderea conductei Nord Stream 1 (care transportă gaze naturale prin Marea Baltică), pentru lucrări de mentenanță care ar trebui să dureze 10 zile, Germania trebuie să asigure 35% din necesarul de gaze al țării, în scădere, totuși, față de 2021, când a fost de 55%. O măsură luată în calcul ar fi redeschiderea termocentralelor pe cărbune, 151 la număr, pe care Germania plănuise să le închidă treptat, până în 2028, considerându-le foarte poluante.
O cantitate reprezentând 87% din gazele naturale ale Cehiei sunt importate din Rusia, iar Slovacia primește 100% din necesarul de gaze naturale și petrol din Federația Rusia. Pentru a asigura stocurile, cele două țări ar urma să primească gaze naturale lichefiate din Polonia, care a anunțat că va construi un terminal plutitor pe coasta Mării Baltice, în apropiere de Gdansk.
Laura Groșereanu