Premierul Nicolae Ciucă: ”Guvernul nu are date care să justifice îngrijorarea privind situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie”

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că, până la acest moment, nu există date în măsură să provoace îngrijorări legate de centrala nucleară de la Zaporojie.

„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până la acest moment, vreau să asigur şi să dau, de asemenea, garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern de astăzi, potrivit news.ro

În plus, prim-ministrul României a dat asigurări că autoritățile se află în permanentă legătură cu autorităţile europene de specialitate, precum şi cu cele din Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă a subliniat, totodată, că instituţiile statului au luat toate măsurile pentru ca populația să fie protejată. „Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Centrala nucleară de la Zaporojie se află la 800 kilometri de România, ceea ce reprezintă, potrivit autorităților de specialitate, o distanță suficient de mare care ar ajuta la protejarea populației. În plus, sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei nu indică depăşiri ale valorilor normale. Măsurătorile făcute de autorităţile române, la nivel național, confirmă, la rândul lor, valori normale ale nivelului de radiații.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat asupra riscului unei catastrofe nucleare la centrala atomică de la Zaporojie, în urma unor bombardamente lângă un reactor care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. „Lumea nu trebuie să uite Cernobîl şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl a însemnat explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a spus preşedintele ucrainean.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească, mâine, la New York, pentru a discuta cu privire la situaţia de la centrala nucleară de la  Zaporojie, care ar funcționa, potrivit autorităților ucrainene, cu doar două reactoare nucleare, din cele șase existente.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

59 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *