Nicolae Ciucă: ”Guvernul de la București sprijină Republica Moldova”

Guvernul de la Bucureşti va sprijini Executivul de la Chişinău în realizarea reformelor, consolidarea economiei, a rezilienţei şi securităţii statului, precum şi în avansarea parcursului european al Republicii Moldova, a declarat premierul Nicolae Ciucă, astăzi în cadrul declaraţiilor de presă comune susţinute alături de omologul său moldovean, Dorin Recean.

”L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susţinerea de neclinit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional”, a precizat prim-ministrul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susţinerii Republicii Moldova.

„De altfel, România va continua să promoveze, în plan european, măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului român, cei doi oficiali au avut şi discuţii cu privire la agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, în directă conexiune cu eforturile de reformă ale guvernului de la Chişinău. „Am evidenţiat sprijinul activ al României la Bruxelles şi în relaţia cu statele membre pe toate palierele legate de integrarea europeană”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul Dorin Recean: „Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune”

blank

”Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune, având în vedere faptul că avem regiunea transnistreană”, a declarat, la rândul său, premierul de la Chișinău, Dorin Recean.

Cu acest prilej, Dorin Recean a mulţumit României pentru sprijinul în domeniul energetic oferit din toamna anului trecut. „Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova rămăsese fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureştiul, împreună cu companiile energetice româneşti, a fost alături de noi, ca de fiecare dată şi am reuşit asigurarea cetăţenilor noştri cu energie electrică”, a afirmat el.

În acest sens, a punctat şi existenţa gazoductului Iaşi – Chişinău „hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din Republica Moldova”.

De asemenea, şeful Executivului din ţara vecină a afirmat că a discutat cu omologul său despre detaşarea unor experţi români pentru a asigura asistenţă în dosarul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Totodată, Dorin Recean a apreciat şi platforma dedicată ţării sale, o iniţiativă a României, Franţei şi Germaniei.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, tot astăzi, la Palatul Cotroceni pe premierul Republicii Moldova.

Vizita la Bucureşti a premierului Dorin Recean este prima sa deplasare oficială în străinătate de la învestirea în fruntea Guvernului Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, la Bucureşti s-a aflat într-o vizită de lucru şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *