Premierul Nicolae Ciucă: „Energia nucleară, o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor de independență energetică și decarbonizare”

Premierul Nicolae Ciuca, alaturi de presedintele NuScale

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu John Hopkins, președintele NuScale, compania americană care va dezvolta în România tehnologia reactoarelor modulare mici pentru producerea energiei nucleare.

„Includerea energiei nucleare în taxonomia Uniunii Europene privind finanțarea sustenabilă este o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor României privind independența energetică și decarbonizarea”, a afirmat prim-ministrul României.

Reactoarele modulare, primele de acest gen care vor fi implementate în Europa, vor fi construite pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, în județul Dâmbovița. Amplasamentul a fost ales, în urma unui studiu care a arătat că este adecvat pentru o astfel de tehnologie.

„Faptul că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară este extrem de important”, a apreciat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul întâlnirii.

Proiectul energetic pentru România a fost anunțat de președintele Klaus Iohannis, în urma summitului privind schimbările climatice (COP26), care a avut loc la Glasgow, în noiembrie 2021, după o întâlnire cu John Kerry, responsabilul pentru climă al administrației americane.

Tehnologia reactoarelor modulare este una revoluționară, fiind prima și singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea comisiei SUA de reglementare nucleară, în august 2020. Reactoarele, care vor fi șase la număr, vor fi construite în subteran și vor avea sistem de răcire cu apă ușoară, urmând să producă energie electrică, dar și hidrogen.  

România este prima țară din Europa care implementează o astfel de tehnologie și se apreciază că ar putea deveni un catalizator în regiune, în special în țările care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări.

La mijlocul acestei săptămâni, pe 6 iulie, europarlamentarii au votat pentru includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în taxonomia Uniunii Europene, adoptând astfel varianta Comisiei Europene, care a fost susținută intens și de România.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii