Trudeau refuză să discute statutul monarhiei britanice în Canada

Premierul canadian, Justin Trudeau, a refuzat, duminică, să redeschidă dezbaterea constituţională privind locul monarhiei britanice, al cărei suveran este automat şeful statului Canada.

„Pentru mine, nu este o prioritate. Nici măcar nu este ceva ce intenţionez să dezbat”, a declarat şeful guvernului canadian într-un interviu acordat la Londra, cu o zi înainte de funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. „A face o schimbare atât de profundă într-un sistem care este printre cele mai bune, cel mai stabil din lume, pentru mine, acum, nu este o idee bună”, a subliniat Justin Trudeau, potrivit Digi24.

Fostă colonie britanică, devenită independentă în 1867, Canada este o monarhie constituţională cu suveranul Regatului Unit ca şef de stat.

58% dintre canadieni doresc un referendum privind statutul ţării lor

Odată cu decesul Elisabetei a II-a, dezbaterea asupra locului monarhiei a fost relansată. Potrivit unui sondaj realizat pentru Global News și publicat vineri, 58% dintre canadieni doresc un referendum legat de actualul statut al ţării. Două referendumuri privind independenţa Quebecului au avut loc în 1980 şi 1995.

În parlamentul federal, separatiştii din Quebec au cerut recent ruperea legăturilor cu Coroana britanică, în timp ce opoziţia de stânga a NPD, fără a o face o prioritate, doreşte abolirea monarhiei.

Pentru Justin Trudeau, însă, monarhia constituţională oferă „o stabilitate remarcabilă” pentru vremurile noastre. „Este un sistem care funcţionează, într-o eră în care vedem că instituţiile noastre democratice şi democraţiile noastre din întreaga lume se prăbuşesc puţin”, a subliniat premierul canadian, care a discutat sâmbătă cu regele Charles al III-lea, participând astăzi la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *