Premierul japonez, Fumio Kishida, merge în Ucraina

Premierul japonez Fumio Kishida se află în drum spre Kiev pentru o vizită surpriză şi o întâlnire, astăzi, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Ministerul de Externe de la Tokyo, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul Kishida îi va transmite preşedintelui Zelenski solidaritatea şi sprijinul neclintit pentru Ucraina din partea Japoniei.

Fumio Kishida a fost chemat în mod repetat să viziteze Ucraina. În februarie, preşedintele american Joe Biden a făcut şi el o vizită surpriză la Kiev.

Potrivit mass-media japoneze, prim-ministru a fost transportat cu o maşină în oraşul Przemysl, de unde responsabilii străini se urcă adesea în tren spre Ucraina.

„Convoiul a intrat în gara Przemysl şi a parcat în faţa unui peron folosit de trenurile internaţionale către Ucraina. Premierul Kishida a coborât din prima maşină a convoiului şi s-a urcat în ultimul vagon al trenului”. Trenul s-a pus în mişcare la orele 01.30 (00.30 GMT).

El este astfel primul premier japonez care vizitează o zonă de război de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vizita sa intervine într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin şi, în centrul discuţiilor, conflictul din Ucraina.

Tokyo s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi a oferit Kievului ajutorul său.

În februarie, Japonia a anunţat un nou ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina.

Tokyo a trimis şi echipament defensiv şi s-a oferit să-i găzduiască pe cei care fug de conflict.

Japonia nu a oferit însă ajutor militar, deoarece Constituţia sa pacifistă o obligă să îşi limiteze capacităţile militare la măsuri defensive, reaminteşte AFP.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *